SOORTEN ZUREN

Er zijn veel soorten zuren die dagelijks het lichaam binnendringen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende zuren. Afhankelijk van uw levensstijl komen er verschillende zuren vrij die elk op een andere manier worden verwerkt in het lichaam.

 

Urinezuur

Urinezuur is de afvalstof die vrijkomt bij het verwerken van purinerijke voeding zoals vlees en dierlijke eiwitten. Ook als cellen sterven komt er veel urinezuur vrij, waardoor er ook bij stress en straling urinezuur wordt geproduceerd.

Urinezuur

 

Vetzuur

Onze voeding kent drie soorten vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren:

 

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren komen voor in vlees, melk en melkproducten, kokos, cacao, koek, sauzen en snacks. Verzadigde vetzuren zijn ongezonde vetten en het lichaam breekt deze vetten niet of slecht af. De zuurrest is bij verzadigde vetzuren ook hoger dan bij onverzadigde vetzuren.    

 

Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetzuren zijn functionele vetten. Ondanks het feit dat ze het lichaam verzuren zijn ze essentieel omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren komen voor in olijven, olijfolie, pinda's en de meeste noten. Meervoudig onverzadigde vetzuren komen voor in zaden, zonnebloemolie, lijnzaadolie, sesamolie, saffloerolie, tarwekiemolie, walnoten en vette vis (o.a. sardines, tonijn, haring, ansjovis, makreel en zalm). De verzurende werking van onverzadigde vetzuren is relatief laag en waardoor deze met mate gegeten kunnen worden.

 
Melkzuur

Als we het hebben over verzuring in de spieren (het gevoel dat onze benen zwaar en vermoeid aanvoelen bij hoge inspanning), dan hebben we het over melkzuren. Melkzuur heeft niets te maken met melk. Deze stof wordt door het lichaam zelf aangemaakt, wanneer er energie nodig is maar er te weinig zuurstof is om suikers (=brandstof) te verbranden.  Dit wordt opgelost door het lichaam door suiker alsnog om te zetten in energie, zonder zuurstof te gebruiken. Dit proces wordt anaërobe verbranding genoemd en hierbij ontstaat melkzuur.

Melkzuur

De vorming van melkzuur is tevens de oplossing voor een tekort aan zuurstof. Het zuur zorgt ervoor, dat de bloedvaten in de spieren wijder worden, zodat er meer bloed met dus meer zuurstof aangevoerd wordt. Het is een ongelooflijk knap biochemisch proces, dat volledig automatisch uitgevoerd wordt. In de praktijk zetten we dit proces bij het inlopen in werking. De spieren zijn nog “koud” en moeten plotseling veel meer gaan doen. De bloedstroom kan in eerste instantie de gevraagde hoeveelheid zuurstof niet op tijd aanbieden en we moeten dus wachten op het melkzuur waardoor de bloedvaten zich meer gaan openen.

 
Looizuur

Looizuur of gallotannine is een hydrolyseerbare tannine en komt voor in de bast van sequoia's en eiken, in de peul van Caesalpinia spinosa en in galappels. Het beschermt de boom tegen insectenvraat en aantasting door bacteriën. Looizuur is niet hetzelfde als wat onder de verzamelnaam tannine verstaan wordt. Waarschijnlijk komt deze verwarring door de Engelse benaming voor looizuur: “tannic acid”. Zwarte thee bevat wel andere tanninen, maar geen looizuur. Groene thee daarentegen bevat wel looizuur.

 
Oxaalzuur

Oxaalzuur is een organische verbinding die voorkomt in verschillende groenten, zoals spinazie, zuring, maar ook spruitjes, bietjes, cacao, noten en bessen. Het is een antinutriënt, dat zich aan vitamines en mineralen kan binden. U kunt oxaalzuur ook voelen/proeven: heeft geeft een wat prikkelend, stroef-slijmerig gevoel in de mond, tanden en keel. Sommige mensen hebben er veel last van, andere minder. 

 

Zwavelzuur

Zwavelzuur (H2SO4) is een water oplosbaar sterk zuur. Het zuur kent veel toepassingen, onder andere in de olieraffinaderij, mestproductie, afvalwaterverwerking en ijzerindustrie. Het wordt gebruikt om roest te verwijderen bij autofabricage en voor verharding van papier. Zwavelzuur is niet extreem giftig maar wel extreem verzurend; een hoge concentratie kan bovendien leiden tot irritatie van de ogen, de slijmvliezen en het ademhalingsstelsel. Zwavelzuur is met name schadelijk omdat het zure regen veroorzaakt. Omdat het veel gebruikt wordt bij mestproductie zit het vaak in kleine hoeveelheiden in varkensvlees en eieren.

 

Acetylsalicylzuur

Acetylsalicylzuur is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Acetylsalicylzuur wordt ook gebruikt om te voorkomen dat bloed in de aderen samenklontert. Hiervoor is een lage dosering nodig, namelijk 30 tot 80 mg. antistollingsmiddel.

 

Niet alle zuren zijn slecht voor het lichaam. Het gaat erom de juiste zuren in de juiste mate in te nemen en daarbij te “ontzuren” met bijvoorbeeld supplementen.

 

Lees meer over supplementen om te ontzuren>>>

 

ONLINE VERZURINGSTEST

Er zijn enkele factoren die de kans op verzuring vergroten. Met deze test krijgt u een indicatie of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

START DE TEST >>