ONTZUREN EN VOEDING

We eten te zuur, of beter gezegd: te veel voedsel dat tot verzuring leidt. Bij het samenstellen van het voedselpakket is het namelijk van belang om ons niet alleen te bekommeren om de hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen. Er is nog iets om rekening mee te houden: het zuur-base evenwicht. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want u hoeft zeker geen scheikundige te zijn om het te begrijpen.

 

RestafvalCellenNa de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd). Groenten en fruit zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. De vraag is: "Wat gebeurt er met deze niet-afgevoerde zure afvalstoffen?” Het antwoord is eenvoudig. Deze afvalstoffen worden vaste afvalstoffen, zoals cholesterol, vetzuren, urinezuur, urates, fosfaten, sulfaten, enz., en ze hopen zich ergens in ons lichaam op, zonder dat we het weten. Deze opeenstapeling van niet-afgevoerde zure afvalstoffen in ons lichaam is verzuring. Wanneer het organisme te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels, zoals de spieren, de pezen, het onderhuids bindweefsel en de gewrichten.

 

Voeding is één van de belangrijkste oorzaken van verzuring, omdat het grote verschuivingen kan veroorzaken in de zuur-base-huishouding van ons lichaam.  Wanneer een lichaam een overschot heeft aan basen heet dit alkalose en een overschot aan zuren wordt acidose genoemd. De afgelopen decennia wordt er steeds vaker acidose gemeten. Het is dus zeer belangrijk om goed op te letten welk voedsel welke uitwerking op ons lichaam heeft.

Sinds de onderzoeken van Ragnar Berg en anderen aan het begin van de vorige eeuw heeft men geprobeerd een onderscheid te maken tussen zuur en basisch werkende voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium. De verbindingen die deze mineralen tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan zijn uiteindelijk bepalend voor het zuur-base evenwicht. Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel een basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak. Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op.

 

Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen. Waar het om gaat is dat het evenwicht in het lichaam niet te extreem wordt verstoord.

 

Bij de basisch werkende voeding zijn er eveneens wat opmerkingen te plaatsen. Van elk base-leverend voedingsmiddel verandert de uitwerking zodra het slecht gekauwd en in grote hoeveelheden wordt gegeten. Dit geldt vooral voor gemakkelijk tot gisting overgaande voedingsmiddelen, zoals grof gesneden rauwkost, fruit, compote en vruchtensappen. Bij een hoge inname van deze voedingsmiddelen kan de darm tot gisting overgaan en zo extra veel zuren leveren.Er bestaan verschillende tabellen met per product een getal ten aanzien van het zuur-base-evenwicht. Deze spreken elkaar regelmatig tegen. Dit is niet zo vreemd, omdat het onmogelijk is om met exacte waarden te werken. Ook weten we van veel voedingsmiddelen niet alle mineraalgehalten en deze zijn bovendien afhankelijk van - onder meer - de teeltwijze en het land van herkomst.

Om toch een indruk te geven volgt hier een opsomming:

 

  • Sterk zuurvormend voedsel: Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).
  • Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.
  • Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.
  • Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
  • Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.

 

zuur-base voeding

In sommige tabellen staat dat soja basenvormend is, maar soja is zeer rijk aan purine (dit wordt omgezet in urinezuur) en zwavel- en fosforhoudende eiwitten en daardoor een sterke zuurvormer.

 

Verzuring kan op verschillende manieren bestreden worden:

 

  • Door sapvasten: kruidenthee en een groente- en vruchtensapkuur onder deskundige begeleiding.
  • Drink dagelijks een aantal glazen basisch water (basisch water maak je met een basisch mineralenconcentraat).
  • Gebruik overwegend basische voeding en beperk de hoeveelheid zuurvormend voedsel. Een lactosevegetarische voeding zonder sojaproducten en met weinig andere eiwitrijke vleesvervangers is een goed uitgangspunt. We hoeven ons niet druk te maken over een mogelijk eiwittekort want bij overwegend basische voeding neemt de eiwitbehoefte af.
  • Neem de juiste eetgewoonten in acht: vooral goed kauwen en inspeekselen, ook de dranken! En eet niet meer nadat het verzadigingsgevoel is bereikt, zodat eventuele verzurende darmgisting wordt tegengegaan.
  • Gebruik royaal (goed verdeeld over de dag) basische dranken (vruchtensap / groentesap/ gefermenteerde zuiveldranken) en kruidentheeën die de spijsvertering bevorderen.
  • Vermijd koffie, thee, cacao en alcohol, want deze remmen o.a. de reiniging.
  • Maak zeer royaal gebruik van verse groenten, eventueel een deel in de vorm van rauwkost (hoeveelheid afhankelijk van functioneren van de darm). Maak de groenten klaar door middel van roerbakken of smoren. Door het koken van groenten in water en het vocht afgieten gaat o.a. veel kalium (base) verloren.
  • Eet regelmatig aardappelen als basis van de warme maaltijd: gaar stomen of koken in weinig water.
  • Neem minimaal 3 porties vers fruit verspreid over de dag. Gebruik zeker hard fruit niet na de maaltijd, dit kan makkelijk gaan gisten.
  • Wees matig met kwark en beperk de kaasconsumptie tot 1 à 2 plakjes per dag.
  • Beperk de peulvruchtenconsumptie tot maximaal 2 x per week.
  • Beperk het gebruik van suiker, honing, graanstropen etc. zoveel mogelijk, deze kunnen snel tot gisting overgaan. Gebruik diksappen en gedroogd ongezwaveld (zwavel is een zuurvormer) fruit om te zoeten en appel/perenstroop, dadelstroop en ander fruitbeleg als zoet broodbeleg.
  • Neem dagelijks veel beweging in de frisse buitenlucht, omdat er dan meer koolzuur (‘zuren’) wordt uitgeademd via de longen.
  • Bevorder ontzuring via de huid, bijvoorbeeld door droog borstelen, wisseldouches, sauna, zwemmen en andere watertoepassingen.
  • Streef naar een bewuste positieve levenshouding, want sombere (zure) gedachten verzuren het organisme ook.

 

Voeding is erg belangrijk als u gaat ontzuren maar kunt alleen met voeding actief ontzuren? Ontzuringstrainer Sylvia Beerens legt uit waarom voeding alleen niet voldoende is om het lichaam te ontzuren...

 

Het gaat zoals bij alles in het leven om de juiste balans, dus gevarieerde voeding met zoveel mogelijk basische ingrediënten is essentieel om deze balans te bewaren. 20% van alle voeding die u eet mag een hoog zuurgehalte bevatten en 80% moet juist basisch zijn. Daarnaast kunt u door extra supplementen in te nemen deze balans verder ondersteunen. Als u hiermee actief gaat ontzuren kunt u 40% zure voeding eten en 60% basische voeding. Download aan de rechterkant de gratis voedingswijzer!

actief ontzuren

 

Bekijk de overige verzuringsfactoren>>>

DOWNLOAD DE VOEDINGSLIJST:

 

Voedingslijst



 

 


 

ONLINE VERZURINGSTEST

Er zijn enkele factoren die de kans op verzuring vergroten. Met deze test krijgt u een indicatie of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

START DE TEST >>